Coronavirus in Ischgl – twijfels over het winterseizoen zonder partytoerisme

Coronavirus in Ischgl – twijfels over het winterseizoen zonder partytoerisme

Categories: ischgl
Author
Ischgl
Share
Categories: ischgl

Author

Ischgl

Share

corona ischgl

Het skigebied, waarin duizenden besmet zijn geraakt, kijkt optimistisch naar het winterseizoen. Maar er zijn twijfels of het businessmodel zal werken zonder partytoerisme.

Ischgl Gezien vanaf de hoofdstraat lijkt Ischgl op een kasteel: bij de ingang van het dorp wacht een 20 meter hoge en 200 meter brede “Parking Lounge” met honderden parkeerplaatsen op de bezoekers. Ze zijn bijna allemaal leeg. Het resort verwelkomt in de winter meer dan 2 miljoen toeristen, in de zomer slechts 300.000 tot 400.000.

Sommige toeristen lopen vanaf de Silvrettabahn door de Dorfstrasse, waar ook Burger King en de Ischgl-winkel een zomervakantie houden. In de 130 meter lange dorpstunnel, die het voor skiërs gemakkelijker maakt om bij de ultramoderne Pardatschgratbahn te komen, zijn de foto’s van de sterren, die aan het einde van het seizoen op Idalp verschenen, de enige metgezellen. Alle hotels op het grote plein zijn gesloten, net als de kabelbaan.

Kitzloch

Direct ernaast is de “Kitzloch”. “Ischgl is een dorp in de zomer en een stad in de winter”, zegt Bernhard Zangerl als hij de après-skibar opent. Dienovereenkomstig is de operatie alleen de moeite waard tijdens het hoogseizoen. Pas in november nam de familie Zangerl de “Kitzloch” over.

Nadat de barman op 7 maart besmet raakte, werd het een internationaal symbool van de Corona-hotspot Ischgl. Tegenwoordig wordt aangenomen dat zeker 30 coronadoden terug te voeren zijn op Ischgl, en duizenden zijn besmet.

Zangerl kijkt zelfkritisch terug op de winter. “We wisten toen niet hoe ernstig de situatie was”, legt de deeltijdboer uit die afstudeerde aan de hotelschool. Het is de 25-jarige ook duidelijk dat de après-ski, zoals gevierd in Ischgl in de “Kitzloch”, “Kuhstall”, “Niki’s Stadl” of “Schatzi-Bar”, ideale omstandigheden bood voor het virus: “Als er alcohol wordt gedronken en veel mensen samenkomen in gesloten ruimtes, wordt het makkelijker om besmet te raken.” De nabijheid van de verschillende restaurants en de circulatie van gasten tussen hen droegen hieraan bij.

Zangerl is zich echter niet bewust van enige schuld – een houding die praktisch alle Ischglers lijken te delen. In de “Kitzloch” werden alle instructies van de autoriteiten opgevolgd.

De dag nadat de test van de barman positief was, ging het hele team in quarantaine en begon de politie tegelijkertijd de directe omgeving van mensen te onderzoeken. Het restaurant was op 9 maart gesloten. Vanuit het perspectief van vandaag waren deze maatregelen volstrekt ontoereikend, aangezien er elke avond 150 mensen op pad waren in de “Kitzloch”.

Onderzoeken en rechtszaken

De Tiroolse politici geven hooguit indirect toe dat er fouten zijn gemaakt. De burgemeester van Ischgl, Werner Kurz, denkt dat men met de kennis van vandaag anders zou hebben gereageerd. Gouverneur Günther Platter denkt dat niemand had kunnen vermoeden dat het virus zich zo snel zou verspreiden.

“Het boek van achteren lezen is heel gemakkelijk”, zei hij onlangs – en hij prees zijn eigen “snelle beslissingen” die leidden tot het voortijdige einde van het skiseizoen in heel Tirol op vrijdag 13 maart. Op dezelfde dag plaatste de regering in Wenen het hele Paznauntal in quarantaine.

De reactie van de politiek wordt onderzocht door een onafhankelijke commissie van het Tiroler staatsparlement, die haar resultaten in oktober zal presenteren. Tegelijkertijd doet het parket van Innsbruck onderzoek naar de beschuldiging dat de autoriteiten besluiten uit onachtzaamheid en mogelijk uit overwegingen van economische belangen hebben vertraagd. Uiteindelijk sloten 5.000 mensen zich aan bij een class action-rechtszaak die voornamelijk was gericht tegen het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid.

De onderzoeken hebben tot nu toe weinig aan het licht gebrach. Het gevolg van de vermenging van politieke en juridische beschuldigingen de deportatie van verantwoordelijkheid en de Tiroolse wagen-kasteelmentaliteit bevordert. De inwoners van Ischgl zien zichzelf als slachtoffers en benadrukken herhaaldelijk dat het virus is geïntroduceerd.

Ze beschrijven een chaotische situatie in maart, met steeds wisselende instructies van de autoriteiten, vooral tijdens het overhaaste vertrek van de gasten kort voordat de vallei sluit.

Een klaagt over de mediacampagne en een geïnterviewde meldt dat er in Innsbruck op mensen uit het dorp is bespuugd en dat hun auto’s bekrast zijn. Bernhard Zangerl vertelt over e-mails met doodsbedreigingen en beledigingen.

Beschermingsconcept voor het winterseizoen

“Ischgl is heel bekend als merk, maar het is ook polariserend. Daarom kreeg het in maart alle aandacht ”, meent Andreas Steibl, directeur van de toeristische vereniging Paznaun-Ischgl. Het stopgezette seizoen kostte de toeristengemeenschap 30 procent van de omzet, aangezien het seizoen in het hooggelegen skigebied bijzonder lang is. Het zomerseizoen bracht immers slechts enkele procentpunten verlies met zich mee.

“Het spijt ons vreselijk dat hier mensen besmet zijn geraakt”, zegt hij in zijn ultramoderne kantoor. Dit mag nooit meer gebeuren. De 51-jarige inwoner van Wenen met lang blond haar benadrukt Ischgl de veiligste bestemming in het wintertoerisme willen worden.

Voor het winterseizoen is een beschermingsconcept uitgewerkt. Deze voorziet in het desinfecteren van hutten, het afgeven van beschermingsmaskers en testen voor gasten en medewerkers.

Het wordt moeilijker om met het feesttoerisme om te gaan, dat volgens een recent onderzoek het imago en de aantrekkelijkheid van Ischgl voor meer dan 90 procent van de gasten bepaalt. “We zullen het in de winter massaal moeten beperken”, geeft Steibl toe.

Hoe de afweging tussen economie en bescherming zou moeten werken in de après-ski, blijft onduidelijk. Tussentijdse sluitingstijden voor ventilatie, een verplaatsing naar buiten en een beperking van het aantal gasten staan ​​ter discussie. Er zijn tot nu toe geen uniforme regels van het ministerie van Volksgezondheid. Ook omdat verschillende skigebieden het niet met elkaar eens zijn.

Bernhard Zangerl van “Kitzloch” is ook een van de sceptici. “Het is moeilijk om gasten de regels te laten volgen nadat ze hebben gedronken. Op een gegeven moment doet iedereen wat hij wil. ”Ischgl zal pas na Corona weer normaal worden, want zonder massatoerisme zou de plaats economisch niet kunnen overleven. Maar niemand durft hier te wedden dat honderdduizenden toeristen in de winter zullen terugkeren.